Skal Vig-Asminderup Sogne adskilles?



Holbæk Amts Venstreblad

  1. november 1922

Skal Vig og Asminderup Sogne adskilles?

  Efter Indbydelse af samtlige politiske Foreninger i Asminderup Sogn afholdtes i Aftes i Forsamlingshuset et af ca. 60 Mennesker besøgt Møde til Drøftelse af kommunale Anliggender, og skønt det ikke direkte fremgik af Annoncen, viste det sig, at Mødet var Forberedelsen til en eventuel Sogneadskillelse.

  Gdr. Jørg Petersen, Svinninge, bød paa de tre Foreningers Vegne velkommen og gav Ordet til Sogneraadsformand P. Larsen, Kollekolle, der gav en interessant Skildring af de to Sognes Stilling i finansiel Henseende. Han oplyste, at Indbyggerantallet i Asminderup Sogn var 946 og i Vig Sogn 2715. I Holbæk Amt findes 20 Kommuner med et lignende Indbyggertal som i Asminderup Sogn.

  Hartkornsskatten udgør henholdsvis 4811 Kr. og 15,199 Kr., Ejendomsskylden 18.258 Kr. og 61.424 Kr. De personlige Skatter 16,519 Kr. og 57,558 Kr., Hartkornet er fordelt med 200 Tdr. til Asminderup Sogn og 540 til Vig.

  Vejvæsenet har i det sidste Aar kostet i de to Sogne henholdsvis 6000 Kr. og 29,273 Kr., Skolevæsenet 6200 Kr. og 25,582 Kr., til nybygninger af Skoler er anvendt 80,000 Kr. i de sidste 20 Aar.

  Alderdomsforsørgelsen 23,418 Kr. og 51,248 Kr., Fattighjælpen 4000 kr. og 23,475 Kr. I Alimentationsbidrag har Kommunen det sidste Aar udredt i alt 2500 kr., og de samlede Administrationsudgifter har udgjort 7800 Kr.

  Gdr. Jens Nielsen, Skaverup, gav nogle supplerende Oplysninger og mente, at efter de Tal, som Sogneraadsformanden havde fremført, vilde det sikkert være en Fordel for begge Sognene, om de blev adskilte.

  Stationsmester Larsen, Asminderup, var ogsaa stemt for en Deling og foreslog Nedsættelse af et Udvalg til at forberede Sagen, og hertil sluttede sig P. Hansen, Brent, og Laur. Olsen, Skaverup.

  Paa Forespørgsel oplyste Lærer Søborg, at Antallet af skolepligtige Børn i de sidste 3 Aar har fordelt sig saaledes: i 1920 131 Børn, 1921 132 og i 1922 144.

  Det foresloges at lade de tre politiske Foreninger senere indvarsle til et lignende Møde med Dagsorden: Sognenes Adskillelse; og efter at dette var enstemmigt vedtaget, sluttede Mødet, idet Indlederen rettede en Tak til Sogneraadsformanden, fordi han var kommen til stede.

 

Kommunalt Møde i Vig

  1. november

 

  Det kommunale Møde i Vig havde samlet ca. 80 Deltagere. Diskussionen drejede sig udelukkende om en paatænkt Adskillelse af Vig og Asminderup Sogne. I Forhandlingen deltog Niels Olsen, Vig, N. Chr. Espersen, Vig, Jørgen Petersen, Svinninge, Jens Nielsen, Skaverup, Stationsforstander Larsen, Asminderup, Chr. Petersen, Vig, F. L. Kaibæk, Vig, Hans Jensen, Vig, og Hans Hansen, Ulstrup, som alle var enige om, at en Deling var ønskelig af mange forskellige Grunde.

  Gmd. N. P. Nielsen, Vig, bød Velkommen, og til Dirigent valgtes N. Chr. Espersen.

  Sogneraadsformanden, Gdr. P. Larsen, Kollekolde, udtalte, at Spørgsmaalet var aktuelt, da det var rejst paa det kommunale Møde i Asminderup. Taleren vilde derfor give nogle Oplysninger om de økonomiske Forhold ved en eventuel Deling.

  Indbyggertallet var i Vig 2715, i Asminderup 946.

  Indtægterne i Vig ved Hartkornsskatten 15.199 akr., ved Ejendomsskyld 61.424 Kr., ved Personlige Skatter 57.558 Kr.

  I Asminderup: Hartkornskatten 4811 kr., Ejendomsskyld 18.258 Kr., Personlige Skatter 16.519 Kr.

  Ang. Udgifter vilde disse fordele sig saaledes: Vejvæsen: Vig 29.273 Kr., Asminderup 6000 Kr., Skolevæsen henholdsvisen 25.582 og 6200 Kr., Alderdomsunderst. 51.248 og 23.418 Kr., Fattighjælp 23.475 og 4000 kr.

  Loven siger, at en Deling kan kun foretages efter Sognegrænsen. Et Flertal af Vælgere i den ene Kommune kan fremtvinge Adskillelsen.

  Stationsforstander Larsen, Asminderup, udtalte, at Kravet om Adskillelse var for Asminderups Vedkommende gammelt. Der havde været mange Hindringer, bl. a. Præstespørgsmaalet; dette var jo nu ryddet af Vejen, hvorfor han mente, at tiden var inde til Adskillelsen. Naar han var stærkt for denne, var Grunden den, at der var noget uselvstændigt ved kun at høre til Annexet. Det var vanskeligt at forklare, men rigtigt var det.

  Gmd. Hans Jensen, Vig, udtalte ogsaa, at Adskillelsen var ønskelig. En saa stor Kommune var vanskelig at administrere. Det var ikke nemt for et Sogneraadsmedlem fra den ene Udkant af Sognet at kende Forholdene i den anden. Desuden kunde Forholdene medføre, at en By som Vig kunde kræve Fremdrift af økonomisk Rækkevidde, og det var altid vanskeligt for Medlemmer fra Annexet at stemme derfor. Maaske et Fremskridt, som var nødvendigt for Vig By af den Grund kunde blive slaaet ned; Ogsaa derfor var en Deling ønskelig.

  Gmd. Hans Hansen, Ulstrup, udtalte, at naar Adskillelsen paatænktes, burde den være vel forberedt. Det skulde nødigt gaa som i Soderup-Eskildstrup Kommune.

  Dirigenten sluttede Mødet med at udtale, at efter Udtalelserne at dømme kunde Asmindrup Sogns Beboere ganske rolig arbejde videre paa sagen. Den vilde næppe møde Modstand i Vig Sogn. Han takkede Sogneraadsformanden for dennes udmærkede Indledning og Tilhørerne for god Ro og Orden.

 

Sogneadskillelsen i Vig-Asminderup.

  1. December

  I Aftes afholdtes et af 100 Mennesker besøgt Møde i Asminderup til Drøftelse af den eventuelle sogneadskillelse.

  Gdr. Jens Nielsen, Skaverup, bød velkommen og Gdr. Laur. Olsen, Skaverup, valgtes Dirigent.

  Sogneraadsformand P. Larsen, Kollekolle, var kommen til Stede og gav nogle Oplysninger om den økonomiske Side af Sagen i Overensstemmelse med de Tal, som han forleden fremførte paa et tilsvarende Møde i Vig.

  Stationsmester Larsen, Asminderup, havde paa Grundlag af Tallene udarbejdet en Oversigt, hvoraf det fremgik, at hvad Udgifterne angik, vilde Asminderup Sogn staa sig godt ved Adskillelsen. Han mente ikke, at Kommunen i det lange Løb kunde bibeholdes samlet og anbefalede derfor, at man nu for Alvor lagde sig i Selen for Udskillelsen.

  Sogneraadsformand P. Larsen mente ogsaa, at en Deling var paakrævet. Den samlede Kommune er for stor at administrere, og bliver der ikke foretaget en Deling, vil den Tid ikke være fjern, hvor det vil blive nødvendigt at oprette Kommunekontor med Ansættelse af en Kommunesekretær.

  Flere af de tilstedeværende rettede forskellige Spørgsmål, der blev besvaret dels af Sogneraadsformanden og dels af Jens Nielsen, Skaverup, hvorefter man foretog en Afstemning for at erfare Stemningen. Ved denne afgaves 54 Stemmer for Adskillelsen og ingen imod.

  Det vedtoges dernæst at nedsætte et Udvalg til at arbejde videre for Sagen. Dette Udvalg kom til at bestaa af Gdr. Mourits Mouritsen, Asminderup, Gdr. Frederik Larsen, Svinninge, Stationsmester N. Larsen, Asmindrup, Gdr. Jørg. Petersen, Svinninge, Gdr. Jens Nielsen, Skaverup, Købmand Wilh. Nauta, Kildehusene, Pellst. Andr. Larsen, Hestehaven, og Sognefoged Chr. Larsen, Svinninge.

  Udvalget konstituerede sig senere og valgte Stationsmester N. Larsen til Formand.

 

Sogneadskillelsen i Vig-Asminderup.

  1. januar 1923

  Udvalget, der er nedsat i Asminderup Sogn for at virke for Sogneadskillelsen, har undersøgt Stemningen i Sognet ved Ombæring af Lister. Ved denne foreløbige Tilkendegivelse har 313 Vælgere eller ca. 80 pCt. Udtalt sig for Adskillelsen. Der er dog endnu et betydeligt Arbejde tilbage, forinden Sagen gaar i Orden. Først vil der fra Asminderup Sogn nu blive indgivet et Andragende til Amtet om Adskillelsen. Dernæst vil Udvalget fra de to respektive Sogne træde sammen for at søge at komme overens om det økonomiske Grundlag for Adskillelsen, og naar et saadant Grundlag foreligger, saa vælgerne kan se, hvad Adskillelsen betyder i Kroner, skal der foretages en ny Afstemning, der da vil ske ved personlig Fremmøde til Afstemning, og først hvis Flertallet da fastholder Ønsket om Adskillelsen, vil Amtets endelige Approbation paa Separationen kunne afæskes.

 

Vig-Asminderup Sogneraad

  1. januar

  Udvalget for Sogneadskillelsen fra Asminderup Sogn fremsendte Ansøgning til Amtet om Adskillelse af Vig og Asminderup Sogne bilagt med Lister, hvor 313 Vælgere fra Asminderup Sogn havde underskrevet. Sogneraadet anbefalede enstemmigt Adskillelsen og vedtog at indbyde de kommunale Vælgere i Vig Sogn til et Møde i Vig Forsamlingshus for at vælge et Udvalg paa 3 a 4 Medlemmer, der sammen med det fra Asminderup Sogn nedsatte Udvalg skal forberede Adskillelsen.

 

  1. januar 1923

Det kommunale Møde i Vig

   i Aftes var besøgt af ca. 40 Mennesker.

  Sogneraadsformand P. Larsen indledede og redegjorde for det Arbejde, der er gjort forKommunedelingen og oplyste, at Mødets opgave kun var at vælge et Udvalg til at optage Forhandlingen med Udvalget for Asminderup Sogn.

  Til Udvalget valgtes Amtsraadsmedlem Kr. Jensen, Kollekolle, Gdr. Ole Nielsen, Jyderup, Bmd. Chr. Petersen, Jyderup, og Sognefoged Otto Petersen, Vig. Suppleanter: fhv. Kommissionær Chr. Petersen, Vig, og Murer J. P. Sørensen, Rode.

 

  1. januar

Det nedsatte udvalg fra Vig og Asminderup Sogne afholdt forleden Fællesmøde og valgte Stationsmester N. Larsen, Asminderup tilFormand og Amtsraadsmedlem Kr. Jensen, Kollekolle, til Sekretær.

 

  1. juni

Vig-Asminderup Sogneraad

  Afholdt Møde Torsdag.

Under Hensyn til, at der skal foretages Afstemning i Asminderup Sogn angaaende Kommunedelingen, blev de kommunale Valglister for Asminderup Sogn revideret. Vælgerantallet er 450. Afstemningen foretages den14. juni i Asminderup Forsamlingshus. Til Valgbestyrelse valgtes samtlige Sogneraadsmedlemmer derfra. Til Formand for Valgbestyrelsen er Gmd. Laur. Olsen, Skaverup, valgt.

  Amtet meddelte, at Ifølge Lov af 6. Marts 1923 maa højeste Løn til Sogneraadsformændene være 60 Øre pr. Indbygger og ikke overstige 1000 Kr.

 

  1. juni

Vig-Asminderup Kommunes Deling. Paa Mandag Aften Kl. 8 afholdes der i Asminderup Forsamlingshus et Møde til Drøftelse af Sogneadskillelsesspørgsmaalet, og paa Torsdag foretages for Asminderup Sogns Vedkommende den Kommuneafstemning,hvorved Asminderup Sogn afgør sin Skæbne i Fremtiden.

  Vi agter ikke at opkaste os til Dommer over, hvorvidt Adskillelsen bør tiltrædes eller ej; men vi opfordrer vore Læsere i Asminderup Sogn til at møde fuldtallig til det averterede Møde paa Mandag aften, saaledes at enhver kan faa Klarhed over de Betingelser, der knytter sig til saavel en Adskillelse som til et eventuelt fortsat Samliv med Vig. Enhver Vælger bør paa selve Afstemningsdagen med velberaad hu kunne lægge sit Lod i Vægtskaalen der, hvor han eller hun mener, Kommunens Interesse er bedst varetaget.

  Vi finder Anledning til at gøre opmærksom paa, at det ikke er noget ringe Opbud, der paa selve Afstemningsdagen fordres for at gennemføre Adskillelsen. Der fordres nemlig, at et Flertal af Vælgerne skal udtale sig derfor. Det er saaledes ikke nok, at der bliver Flertal blandt de afgivne Stemmer, det skal være af det samlede Vælgerantal, hvilket altsaa vil sige, at de Vælgere, der holder sig borte fra Afstemningen, faktisk regnes med som Nejstemmer.

 

  1. juni

Mægtigt Flertal i Asminderup Sogn for Adskillelsen.

  I Gaar afholdtes i Asminderup Sogn den lovbefalede Afstemning, hvorefter Beboerne har Adgang til at udtale sig for eller imod Adskillelsen.

  Enkelte havde ment, at det vilde blive vanskeligt at faa Vælgerne i saa stort Tal purret ud, at der kunde opnaas den tilstrækkelige Majoritet, og i Begyndelsen kunde det se ud til, at denne Spaadom vilde gaa i Opfyldelse, idet der ved 5-Tiden i Gaar kun var afgivet godt 100 Stemmer. Dette foranledigede det nedsatte Udvalg til i de sene Eftermiddagstimer at iværksætte et kraftigt Udpurringsarbejde, og man maa lade, at Bestræbelserne blev kronet med Held. Da man naaede Optællingen, viste det sig nemlig, at af Kommunens 450 Vælgere havde de 336 givet Møde ved Afstemningsbordet, og af disse var der kun 9 Nejstemmer, medens 327 havde stemt for Adskillelsen paa de af Udvalget foreslaaede Vilkaar.

  Hermed er Adskillelsen af denne store Kommune faktisk en Kendsgerning. Ganske vist udkræves der de overordnede Myndigheders Sanktion, men overfor en saa kraftig Meningstilkendegivelse vil denne Sanktion selvfølgelig blive givet.

 

  1. september

Vig-Asminderup adskilles ikke i kirkelig henseende.

Paa Forespørgsel oplyser Departementschef Holbøll i Kirkeministeriet, at der foreløbig ikke vil finde nogen Adskillelse Sted i kirkelig Henseende af Vig-Asminderup. Ministeriet har ordnet Forholdene saaledes, at Vig Sogn betjenes af Sognepræsten og Asminderup Sogn af Kaldskapelanen.

 

  1. december

I Anledningen af Sogneadskillelsen forespurgte Ministeriet for offentlige Arbejder, om der i Kommunerne fandtes offentlige Vandløb med Broer, og om hvorledes Fordelingen var tænkt her. Der fandtes intet af den Art.

 

 

  1. februar 1924

  Indenrigsministeriet har nu givet Tilladelse til, at Vig og Asminderup Sogne fra 1. April 1924 adskilles i kommunal Henseende for fremtidig at udgøre tvende særskilte Kommuner.

 

  1. marts

Sogneraadsvalget i Asminderup.

  I Anledning af Sogneadskillelsen skal der sidst i denne Maaned afholdes Sogneraadsvalg i Vig-Asminderup Kommune. Paa Fredag Aften afholdes efter Indbydelse af Sogneraadet Møde i Asminderup Forsamlingshus, dels for at forhandle enkelte Ting vedrørende selve Adskillelsen og dels for at undersøge Muligheden for Etablering af et Fredsvalg til Sogneraadet.

 

  1. marts

  Det kommunale Møde i Vig.

  Der opstilles en Fællesliste til Sogneraadsvalget.

  Onsdag Aften afholdtes efter Indbydelse af Sogneraadet et kommunalt Møde i Vig Forsamlingshus.

  Sogneraadsformand P. Larsen aabnede Mødet og redegjorde for Forholdene ligesom ved Mødet i Asminderup.

  Parcelist N. Chr. Espersen, Vig, anbefalede paa det radikale Venstres Vegne en Fællesliste med 6 „Venstre”, 4 Radikale og 1 Socialdemokrat.

  Gdr. N. P. Nielsen, Vig, og Distriktsmontør Petersen, Vig, kunde henholdsvis paa Venstres og Socialdemokratiets Vegne tiltræde dette Forslag.

  1. Chr. Espersen oplyste, at det radikale Venstre vilde udpege sine Kandidater ved et Prøvevalg paa Lørdag.

  Det vedtoges derefter enstemmigt at opstille en Fællesliste og placere Kandidaterne efter Stemmetallene fra sidste valg.

  Man drøftede derefter Situationen i Tilfælde af, at der blev indleveret en Særliste.

  Kommissionær Chr. Petersen, Vig, foreslog, at af det Udvalg, der nedsættes, skulde 1 eller 2 Mand fra hvert Parti møde hos Formanden den sidste Dag med Fælleslisten, men samtidig skulde en af hvert Partis Repræsentanter tillige have en Partiliste, som skulde afleveres i Tilfælde af, at der fremkom en Særliste. Fælleslisten vilde saa ikke blive indleveret.

  Efter en længere Diskussion vedtoges den af Kommissionær Chr. Petersen foreslaaede Fremgangsmaade.

  Til Udvalget valgtes fra „Venstre”: Gdr. N. P. Nielsen, Vig, Parc. Lars Andersen, Vig, Seminarist Hjelmager, Eskildstrup, Gdr. P. Petersen, Hønsinge, og Købmand Chr. Petersen, Kjeldstrup.

  Fra det radikale Venstre: N. Chr. Espersen, Vig, Kommisionær Chr. Petersen, Vig, Knud Bentsen, Siddinge, Parc. Martin Nielsen, Jyderup og Murer Niels Hansen, Vig.

  For Socialdemokratiet: Distriktsmontør Petersen, Vig, Murer J. Jørgensen, Vig, Maskinarbejder J. Olsen, Vig, Parc. N. Olsen, Vig, og Murer Hougaard, Lille Egebjerg.

  Udvalget konstituerede sig med Kommisionær Chr. Petersen, Vig, som Formand.

  Endelig vedtoges det, at hvis et Medlem skulde udtræde i Løbet af Valgperioden, skal vedkommende Parti have Ret til at besætte den ledige Plads. Ogsaa til Hjælpekassebestyrelsen vedtoges det at opstille en Fællesliste. Bestyrelsens Sammensætning bliver uforandret.

 

  1. marts

Sogneraadsvalget i Asminderup Sogn

  Bliver lige saa vel som i Vig afholdt paa fredelig vis, idet der inden Tidsfristens Udløb kun var indkommen én Kandidatliste saavel til Sogneraadet som til Hjælpekassens Bestyrelse, hvorfor Valget bortfalder.

  Sogneraadet bestaar herefter af:

  Gdr. Laur. Olsen, Skaverup, Hmd. Peter Danielsen, Asminderup. Pelst. Andreas Larsen, Svenstrup Hestehave, Pelst. Jens Jørgensen, Asminderup, Gdr. Frederik Larsen, Svinninge, Købmand Wilh. Nauta, Kildehusene, og Træskomager Chr. Petersen, Svinninge.

  Hjælpekassens Bestyrelse bestaar af: Gaardejerske Ane Madsen, Skaverup, Gdr. Jens Nielsens Hustru, Skaverup, og Bmd. Søren Madsen, Svinninge.

 

  1. marts

Asminderup Sogneraad

  Afholdt i gaar Møde og valgte Gdr. Laur. Olsen, Skaverup, til Formand.

 

  1. marts

Asminderup Sogneraad

  Afholdt i Tirsdags Aftes konstituerende Møde.

  Gdr. Laur. Olsen, Skaverup, bød de nyvalgte Medlemmer velkommen, hvorefter han valgtes til Formand. Den radikale Gruppe deltog ikke i dette Valg.

  Til at føre Forhandlingsprotokollen valgtes Andreas Larsen.

  Derefter besattes de forskellige Udvalg saaledes:

  Vejudvalget: P. Danielsen, Jens Jørgensen, Nauta, Fr. Larsen, Andreas Larsen og Formanden.

  Skolekommissionen: Fr. Larsen og udenfor Sogneraadet Gdr. Jens Nielsen, Skaverup.

  Værgeraadet: Gdr. Jens Nielsen, Skaverup, Pcl. Anton Nielsens Hustru, Brent, Gdr. Fr. Larsen, Svinninge, Gdr. Peter Rasmussen, Hestehaven, og Gdr. Lars Andersens Enke, Asminderup.

  Vandsynsmænd: Gdr. Jørgen Petersen (Formand), Svinninge, Pcl. Poul Andersen, Hestehaven, og Skovfoged Olsen, Anneberg.

  Sundhedskommissionen: Tømrer V. Eriksen, Asminderup, Stationsmester N. Larsen, Asminderup, og Pcl. Hans Henriksen, Hestehaven.

  Hegnssynsmænd: Pcl. Peter Petersen, Brent, Pcl. Søren Petersen, Kildehusene, og Gdr. Peter Petersen, Svinninge.

  Voldgiftsmænd i Tyendesager: Gdr. Rs. Gottschalck, Svinninge, Forkarl Frederik Rasmussen, Damsbjerggaard, og Mejeribestyrer Henriksen, Svinninge.

  Valgstyrere: Hele Sogneraadet.

  Brandsynsvidner: Husmændene Jens Jensen og Jacob Andreasen, Brent.

  Til at føre Kørselsprotokollen valgtes Chr. Petersen.

  Det vedtoges at optage et Laan paa 5000 Kr. til Afholdelse af løbende Udgifter, idet der vil hengaa nogen Tid, inden Skattebetalingen vil begynde at rinde ind til den nye Kommunalbestyrelse.